Translation / Versiuni in alte limbi

English version

Cautam persoane care pot traduce si in alte limbi articolele si comunicatele de presa.

marți, 28 aprilie 2009

Chirtoacă: “Pur si simplu nu se va intra in cabina de vot”

preluat de pe www.hotnews.md
http://hotnews.md/?p=4945
28 aprilie 2009


Fiecare partid parlamentar de opozitie de la Chisinau si fiecare deputat in persoana au declarat ca nu vor participa la alegerea sefului statului, pentru care deputatilor comunisti le lipseste un singur vot, a anuntat, marti, vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca.

“Pur si simplu nu se va intra in cabina de vot”, a spus Chirtoaca. “Astfel, va trebui sa ne pregatim si sa pregatim si societatea pentru un nou scrutin parlamentar, organizat corect, legal, prin care sa fie adusa democratia in Republica Moldova”, a mai spus Dorin Chirtoaca citat de NewsIn.

Potrivit primarului capitalei moldovene, opozitia nu va renunta la mandatele de deputat, in primul rand pentru ca este o procedura dificila si de durata, dar si pentru ca exista riscul unui nou abuz prin care mandatele opozitiei sa fie atribuite comunistilor.

Asadar, mandatele de deputat vor fi ridicate individual de catre deputatii de opozitie, care au refuzat sa participe alaturi de comunisti la ceremonia de inmanare oficiala a legitimatiilor organizata de Comisia Electorala Centrala la 25 aprilie.

“Conform calendarului politic, in luna mai urmeaza sa se epuizeze procedurile legate de alegerea sefului statului, apoi ar urma doua luni de campanie electorala, ceea ce inseamna ca anticipatele ar putea avea loc in august-septembrie”, spune Dorin Chirtoaca.

Si ceilalti lideri de opozitie declara ca nu au pe liste persoane care sa voteze un presedinte comunist. Ei sustin, de asemenea, ca stiu ce trebuie facut pentru a exclude fraudele care au fost comise la alegerile din 5 aprilie.

In cadrul unei emisiuni la ProTV Chisinau, liderii de opozitie s-au aratat increzatori, potrivit Unimedia, ca dupa represiunile ce au urmat violentelor de strada din 7 aprilie cetatenii moldoveni au inteles care este adevarata fata a regimului comunist si ca il vor sanctiona cu prima ocazie.

In cadrul emisiunii, Dorin Chirtoaca s-a aratat indignat de faptul ca autoritatile moldovene speculeaza tema loviturii de stat orchestrata de Romania, insa se fac a trece cu vederea momentul arborarii drapelului european, odata cu cel romanesc, pe cladirile Presedintiei si Parlamentului, care, conform unei logici perverse, la fel ar putea fi interpretat ca o lovitura de stat orchestrata de UE.

“Toate acestea nu demonstreaza decat faptul ca ceea ce s-a intamplat la 7 aprilie nu este decat o conspiratie a comunistilor”, a conchis Chirtoaca.

Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat in cadrul aceleasi emisiuni ca optiunea europeana apartine cetatenilor Republicii Moldova si nu lui Vladimir Voronin, care a speculat acest lucru timp de mai multi ani. “Voronin se joaca si nu cred ca de data asta va iesi basma curata, pentru ca a intrecut orice limita”, a mai declarat acesta.

Filat a lasat sa se inteleaga ca in cazul alegerilor anticipate, cele trei formatiuni de opozitie vor participa intr-un alt format decat cel de pe 5 aprilie 2009, cu o altfel de lista electorala. “Stim ce trebuie sa facem pentru ca sa nu mai existe fraudele care s-au comis la 5 aprilie” a conchis acesta.

Serafim Urechean, presedintele Aliantei Moldova Noastra, a mentionat ca este pentru prima data cand opozitia de la Chisinau este ascultata de organismele internationale, o dovada fiind si accesul liderilor opozitiei in Parlamentul European.

“Voronin trebuie sa plateasca pentru crimele pe care le-a comis” a mentionat Urechean. Acesta a mai spus, glumind, ca nu s-ar mira in cazul in care comunistii ar invinui partidele de opozitie de cutremurul care a avut loc sambata (”Vinovat ar putea fi Filat”, a spus acesta zambind) sau de epidemia de gripa porcina, “de care ar putea fi vinovat Chirtoaca”.

Realizatorii emisiunii au incercat sa ia legatura cu Vladimir Turcan, reprezentant al Partidului Comunistilor, pentru a oferi si o alta parere asupra celor discutate. Acesta insa nu a raspuns la telefon.

In urma scrutinului parlamentar din 5 aprilie, Partidul Comunistilor a obtinut 60 de mandate din cele 101 si mai are nevoie de inca un mandat - supranumit “votul de aur” - pentru a-l vota pe seful statului, care in Republica Moldova este ales de Parlament.

Moldova 1 recunoaşte că este la cheremul puterii,

...iar reprezentantul agenţiei procomuniste Omega recunoaşte că poliţia a torturat participanţii la proteste

preluat de pe www.hotnews.md
http://hotnews.md/?p=4866
28 aprile 2009


Conducerea postului Moldova 1 nu se fereşte să mintă Europa nici în prezenţa presei independente. Astăzi, în cadrul unei mese rotunde organizată de o delegaţie a Parlamentului European venită la Chişinău pentru a se documenta despre evenimentele care au avut loc pe 6-8 aprilie curent, Mihai Scoarţă, vicedirectorul postului de televiziune „Moldova 1”, a declarat că postul pe care îl reprezintă a reflectat toate evenimentele petrecute în acele zile, scrie jurnal.md.
Jurnalistul şi-a recunoscut, parţial, minciuna abia după ce a fost luat la întrebări de reprezentanţii presei de opoziţie prezenţi la întâlnire. Prins cu ocaua mică, Scoarţă s-a văzut nevoit să iasă din situaţie, pretextând că Moldova 1 nu a putut să reflecte evenimentele stradale pentru că nu a avut posibilităţi tehnice, iar jurnaliştii postului s-au temut să fie agresaţi.

În replică, Marianne Mikko, şefa delegaţiei, a menţionat că în urma discuţiilor purtate la această masă rotundă se vede nevoită să declare că „Moldova 1” e doar un post de televiziune de stat care aşteaptă ordine despre ceea ce trebuie să facă. „Dvs sunteţi o televiziune publică şi trebuie să apăraţi interesele publicului”, a precizat Mikko, citată de jurnal.md.

Vădit frustrat, Scoarţă a recunoscut că televiziunea publică se află la cheremul partidului de guvernământ, dar, a subliniat el, acelaşi lucru s-a întâmplat şi până acum, în timpul celorlalţi doi preşedinţi moldoveni. „Ca să devenim cu adevărat o televiziune publică, trebuie să avem o indepedenţă financiară. Sper că se va produce o schimbare, dar este complicat să activezi în situaţia actuală”, a recunoscut vicedirectorul „Moldova 1”.

Pe de altă parte reprezentantul agenţiei multimedia procomuniste „Omega” recunoaşte că poliţia a torturat participanţii la protestele din 6-7 aprilie. Şi pentru că masa rotundă de astăzi a fost momentul dezvăluirilor, şi directorul agenţiei de ştiri procomuniste „Omega”, Alexandr Petkov, într-un moment de sinceritate, a recunoscut că după protestele din 6-7 aprilie, au avut loc numeroase cazuri de tortură.

„Aceste cazuri trebuie pedepsite. Şi, credeţi-mă, Omega va fi prima televiziune care va transmite ştiri despre cei torturaţi. Or, celelalte televiziuni, au mediatizat până acum cazul unei singure persoane torturate”, a spus Petkov citat de jurnal.md.

Marianne Mikko, şefa delegaţiei la Comisia Parlamentara de cooperare UE - Moldova, s-a întâlnit luni cu reprezentanţii presei de la Chişinău

Preluat de pe www.unimedia.md
http://unimedia.md/?mod=news&id=10565
28 aprilie 2009


Luni după masă, o delegaţie a Comisiei Europene în frunte cu Marianne MIKKO, şefa delegaţiei la Comisia Parlamentara de cooperare UE - Moldova, a avut o întâlnire cu reprezentanţii presei şi ONG-urile media de la Chişinău. În cadrul acesteia au participat atât reprezentanţi ai surselor mass-media independente, cât şi reprezentanţi ai postului public de televiziune Moldova 1 şi OMEGA, agenţie multimedia de ştiri cunoscută ca fiind apropiată partidului de guvernământ.

Şedinţa de documentare a delegaţiei a durat cca 2 ore, timp în care s-au purtat discuţii aprinse despre comportamentul postului Moldova 1 în campania electorală, despre modul cum a tratat evenimentele din 6-7 aprilie, torturarea participanţilor după acţiunile de protest de către poliţie, accentele puse în reportajele OMEGA, NIT, N4, comportamentul presei independete în raport cu partidul de guvernământ în ultima perioadă.

Amintim că delegaţia europeană se află în Moldova în perioada 27-29 aprilie 2009, timp în care are programate şedinţe cu reprezentanţii presei, ONG-urilor, cu partidele de opoziţie, vizite la penitenciarul nr. 13 şi întâlniri cu conducerea R. Moldova.
Din cadrul delegaţiei fac parte Marianne MIKKO, Marian-Jean MARINESCU, Karin RESETARITS, Anne ISLER BÉGUIN, reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare din Parlamentul European.

Notă: Discuţia din cadrul şedinţei s-a desfăşurat sub calificativul "off the record", motiv pentru care nu putem prezenta dezvăluirile din cadrul întâlnirii.

joi, 16 aprilie 2009

Alaltaieri in Cluj maine-n toata Moldova

Brosura Informativa despre evenimentele din republica Moldova

Pentru a facilita informarea despre situatia curenta din Moldova am creat o brosura cu o cronologie a evenimentelor. Se poate downloada aici. Va rugam sa printati cat mai multe copii si sa le distribuiti. Se printeaza fata-verso in ordinea paginilor din pdf si se ataseaza la centrul paginii.

Pentru a vedea imaginile mari dati click pe fiecare imagine.




miercuri, 15 aprilie 2009

Declaratia unui tanar inchis si eliberat

Studenţii de la medicină sunt arestaţi în masă

sursa
Bună ziua, stimaţi reprezentanţi ai redacţiilor în care noi, studenţii de la Chişinău, mai avem încredere.Nu ştiu care e situaţia la alte instituţii dar noi, studenţii de la Universitatea de Medicină, trăim o adevărată teroare. Se vine în fiecare zi în microtorente şi suntem arestaţi în masă, câte 12-15 persoane din fiecare microtorent.

Ieri s-a întâmplat asta chiar sub ochii mei şi ai altor colegi - a intrat un poliţist însoţit de vreo 15 mascaţi, a fluturat nişte ordine despre care n-am înţeles de unde sunt - de la Ministerul de Interne sau de la decanat, avea pozele unor colegi unii dintre care nici măcar n-au fost atunci în piaţă, pentru că eram cu toţii la ore, şi i-au ridicat. Serile, în campusul studenţesc de la Malina Mică e şi mai groaznic - în faţa căminelor stă de obicei duba poliţienească şi ei fac raiduri chiar însoţiţi de decan. Unicul nostru refugiu a mai fost biblioteca din acelaşi sector, unde răsuflând uşuraţi în fiecare zi că am ajuns liberi după raidurile de la ore - ne refugiem pentru că în odăile de cămin ne e frică să stăm, dar am auzit că în seara acestei zile vor veni să ne ia de la bibliotecă. Mai mult - se zice că se aşteaptă vacanţa de Paşti şi vor veni să ne ia de acasă, de la părinţi. Ne e foarte frică, nu ştim ce să facem. Am format un fel de comitet din câteva persoane şi am vrut să ieşim în public pentru a declara ce se întâmplă la universitate la noi, unde ne-au trădat însuşi decanii, şefii de catedră în frunte cu rectorul, dar chiar a doua zi majoritatea din acel comitet au fost arestaţi, doi dintre ei nici nu ştim de unde - bănuim că de pe stradă, pentru că nu i-a văzut nimeni. Ne temem să spunem cuiva despre asta, pentru că ne-ar trăda, ne temem să mergem singuri pe stradă, pentru că s-ar putea să fim arestaţi şi să nu ştie nimeni ce s-a întâmplat cu noi, ne temem să mergem câte doi sau trei pentru că şi aşa ne-ar ridica motivând că complotăm ceva, ne temem să vorbim despre ceea ce se întâmplă, pentru că într-una dintre grupe un profesor a discutat luni cu studenţii despre arestări, iar a doua zi au fost arestaţi. Avem impresia că răsuflă mai uşuraţi cei care au fost arestaţi deja, decât noi, cei care am rămas şi nu ştim la ce să ne aşteptăm.
Au loc şi sumedenii de exmatriculări, din nou la ordinul nu ştiu cui, pentru că Universitatea nu motivează, se zice că în urma ordinului Ministerului de Interne. De când Ministerul de Interne dă ordine să se exmatriculeze studenţii care au reuşită la studii, nu au absenţe, au fost la ore în ziua protestelor, dar pentru că transportul public nu circula pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt au mers pe jos până în Piaţa Marii Adunări Naţionale? Pentru că la noi asta se întâmpla. Nu mai putem trăi teroarea. Vă rugăm, ajutaţi-ne!

Student la Medicină

Dragoste de mama

Poze de la flashmob-ul din autobuzele din Cluj






marți, 14 aprilie 2009

Reprimarea protestelor din 7 Aprilie s-ar putea sa se fi soldat cu un al doilea mort



Preluat de pe www.realitatea.net
Marti, 14 Aprilie 2009 20:25


Cadavrul unui tânăr a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, dintr-o maşină a Ministerului de Interne moldovean, în curtea spitalului de urgenţă din Chişinău, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia online.

Cadavrul lui Ion Ţâbuleac a fost aruncat în noaptea de 7 aprilie, în urma evenimentelor din centrul capitalei, în curtea Spitalului de Urgenţă din Chişinău. Acesta avea coastele rupte, răni adânci în regiunea tâmplelor şi un picior fracturat. Potrivit martorilor, corpul neînsufleţit al tânărului de 22 de ani a fost aruncat dintr-o maşină albă, marca Niva, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

Părinţii unui tânăr de 22 de ani din satul Bolohani, raionul Orhei, au primit în dimineaţa zilei de 8 aprilie vestea decesului fiului. Marţi seara, 7 aprilie, ziua acţiunilor de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, Ion Ţâbuleac urma să se întoarcă în R. Moldova din Moscova.

Şi-a anunţat părinţii că va fi la Chişinău între orele 17 -20.00. În acea noapte tânărul nu a ajuns acasă. A doua zi, părinţii Semion şi Tatiana Ţâbuleac au primit vestea de la medicii de la Spitalul de urgenţă că fiul lor ar fi murit electrocutat. Li s-a cerut să vină la morga spitalului cu îmbrăcăminte pentru cel decedat.

Potrivit lui Semion Ţâbuleac, tatăl băiatului, la morgă părinţilor nu li s-a permis să vadă corpul neînsufleţit al fiului. Aceştia au văzut cadavrul doar după ce acesta a fost îmbrăcat. "Unul din lucrătorii de acolo mi-a spus că a fost adus de o maşină Niva, albă, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, şi că a fost aruncat în curtea Spitalului de Urgenţă. Era doar în maieu şi pantaloni. Nu ne-au permis să-l vedem în hainele în care a fost adus. Am constatat că avea un picior frânt, costele rupte. Avea răni adânci în regiunea tâmplelor", spune tatăl băiatului.

Certificatul de deces constată că moartea tânărului ar fi survenit în urma unei traume toracale. "Băiatul nostru nu avea nici un document la el. Prima oară ne-au spus că l-au găsit în stradă. Dacă ar fi fost găsit în halul acela, întâmplător, în stradă, ne întrebăm cum de-au reuşit să afle cine e şi de unde e, că a doua zi au şi luat legătura cu noi şi ne-au informat despre moartea lui", se revoltă plângând mama băiatului, Tatiana.

Ion a fost înmormântat sâmbătă, 11 aprilie. Părinţii nu au consultat un avocat şi spun că vor să cunoască adevărul despre moartea fiului lor.


UNELE DINTRE TINERELE RETINUTE DE POLITIE IN REPUBLICA MOLDOVA AU FOST ABUZATE SEXUAL, POTRIVIT PRESEI LOCALE

Preluat de pe www.realitatea.net

Publicaţia moldoveană "Ziarul de Gardă" informează că are semnale că unele dintre tinerele reţinute de poliţie în timpul protestelor de săptămâna trecută au fost abuzate sexual.

"Tinerele reţinute la poliţie care au opus rezistenţă propunerilor de cooperare cu poliţia au fost supuse abuzurilor fizice, şi violenţelor sexuale. Acest lucru a fost confirmat de unul dintre lucrătorii medicali care a examinat unii dintre tineri pe parcursul acestor zile, în cadrul Comisariatelor de poliţie", scrie "Ziarul de Gardă".
Contactat de publicaţia citată, Comisariatul General de poliţie a declarat că nu sunt arestate tinere şi că nu există informaţii despre asemenea cazuri.
Pe de altă parte, două dintre jurnalistele "Ziarului de Gardă" au fost ameninţate că vor fi abuzate sexual chiar de către reprezentanţii forţelor de ordine în cadrul unui incident din 8 aprilie, din spatele Guvernului.

Mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului


(14 aprilie 2009)

Stimaţi preşedinţi ai celor două Camere,

Stimaţi membri ai Guvernului,

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Excelenţele voastre,

Dragi români,

Am solicitat să mă adresez camerelor reunite ale Parlamentului pentru a-mi exprima preocuparea faţă de recentele evenimente din Republica Moldova. Consider că avem obligaţia să analizăm împreună situaţia creată la graniţa de est a ţării noastre, graniţă a Uniunii Europene.

Mulţi s-au întrebat de ce Preşedintele României nu a reacţionat imediat.

Nu am dorit să răspundem la provocările din ultima săptămână, care urmăreau să justifice acţiunile de represiune prin invocarea atitudinii şi acţiunilor României. Dar nu putem să tăcem la infinit, chiar dacă vă pot prezenta doar o evaluare parţială.

Sunt voci care ne spun că România ar trebui să uite de Republica Moldova, să ne prefacem că nu avem o relaţie specială cu cetăţenii acestei ţări. Acestora le recomand să-i întrebe pe români: cum este privit cel care îşi lasă fraţii la greu?

Datoria noastră morală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeaşi istorie ca şi noi, pe cei care vor să aibă în Europa un viitor comun cu cel al României, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruşi sau de altă origine etnică. România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut, România nu vrea să pună în discuţie graniţele sau suveranitatea Republicii Moldova. Este în interesul direct al României să se învecineze cu o ţară stabilă şi prosperă.

Ca stat european, avem responsabilitatea de a face cunoscut atât aliaţilor noştri, cât şi celorlalte state ale lumii, ce se întâmplă dincolo de Prut. Atitudinea noastră pleacă de la valorile care stau la baza Uniunii Europene, comunitate de ţări care are vocaţia, aşa cum este scris în Tratatul de la Roma din 1957, să promoveze pacea şi libertatea, chemând toate popoarele Europei care împărtăşesc aceste idealuri să i se alăture.

Doamnelor şi domnilor,

Am fost primul stat care a recunoscut Republica Moldova, imediat după momentul proclamării independenţei acesteia la 27 august 1991. România a fost şi primul stat care a stabilit relaţii diplomatice cu Chişinăul pentru a pune bazele fireşti ale relaţiei între cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului. România a făcut acest gest deşi teritoriul de la est de Prut a fost desprins din trupul ţării de pactul fascisto-comunist, Ribbentrop-Molotov, declarat şi de către Parlamentul României drept un act ilegal şi arbitrar.


În primii ani după 1989, statele noastre au început parcurgerea unui lung drum spre edificarea unor societăţi moderne şi democratice, fondate pe respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Şi România şi Republica Moldova se aflau în faţa parcursului comun de la un regim totalitar la un stat de tip european. Şi România şi Republica Moldova şi-au afirmat voinţa de a consacra caracterul unic al relaţiilor noastre, consolidat de utilizarea limbii române şi de o istorie comună. Valorile europene erau împărtăşite atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău, iar integrarea în familia europeană era dezideratul comun al ambelor state.

Înainte de a deveni parte a Uniunii Europene, România a trecut printr-un proces îndelungat de desprindere de trecutul totalitar. Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului şi Comisia pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România au făcut o necesară operă de clarificare a istoriei noastre din ultimul secol, trăgând o linie de demarcaţie între România modernă şi cele două totalitarisme care au acaparat statul român vreme de jumătate de veac. Astfel, am putut privi cu încredere viitorul nostru european.

Cetăţenii Republicii Moldova au fost victimele unui sistem totalitar care a lăsat urme adânci. Negarea identităţii româneşti este parte a acestei moşteniri totalitare. Pentru o întreagă generaţie de tineri studiul limbii şi literaturii române sau al istoriei românilor a devenit o dovadă de curaj. A rosti slujba în limba română şi a oficia într-o biserică aparţinând Mitropoliei Basarabiei a fost, adesea, un act de eroism, deşi libertatea religioasă trebuie respectată ca orice drept universal.

Sechelele comunismului se regăsesc şi în teza conform căreia identitatea unui stat se construieşte lansând permanente acuze la adresa României şi a cetăţenilor săi. Nu vom accepta ca românii să fie culpabilizaţi pentru că sunt români. Nu vom accepta ca România să fie acuzată de acţiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Nu vom tolera ca românii de peste Prut să fie umiliţi doar pentru că nu cred într-un sistem ostil societăţii deschise.

Doamnelor şi domnilor,

România sprijină necondiţionat Republica Moldova. Este în interesul direct al României ca Republica Moldova să îşi împlinească destinul european, conform aspiraţiilor cetăţenilor ei de a trăi în securitate şi stabilitate democratică. Ţara noastră consideră că democratizarea şi modernizarea Republicii Moldova, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor civile ale cetăţenilor săi, sunt elemente fundamentale care influenţează calitatea relaţiilor cu statul vecin, iar acestea trebuie urmărite indiferent de orientarea politică a autorităţilor de la Chişinău, atât timp cât sunt rezultatul unor alegeri corecte.

Fără sa cerem nimic în schimb, am devenit avocatul vocaţiei europene a Republicii Moldova. De aceeaşi abordare am dat dovada si în demersurile noastre de susţinere la ONU, OSCE, Consiliul Europei, NATO şi în alte organizaţii regionale. Am sprijinit includerea Republicii Moldova în proiectele derulate sub egida Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud Est, în cadrul Procesului de Cooperare in Europa de sud-est (SEECP), al Acordului de liber schimb în Europa Centrala (CEFTA), în cadrul Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagra (OCEMN), al Iniţiativei de Cooperare în Europa de sud-est (SECI), ca să enumăr numai o parte din aceste dovezi de susţinere venite din partea noastră.

În mod constant România a atras atenţia comunităţii internaţionale, Uniunii Europene şi NATO, asupra pericolului pe care îl reprezintă conflictele îngheţate, şi în mod deosebit, conflictul transnistrean. România a pledat pentru implicarea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii, alături de OSCE, Federaţia Rusă şi Ucraina, în problematica reglementării situaţiei din zona transnistreană. România a susţinut decizia Uniunii Europene de a se angaja concret în această problematică prin crearea şi implementarea Misiunii UE de Monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, fiind mulţumiţi de rezultatele pe care această misiune le-a produs în teren. De asemenea, am apreciat numirea de către Uniunea Europeană a unui reprezentant special pentru Republica Moldova şi deschiderea unei reprezentanţe a Comisiei Europene la Chişinău. În plus, am adus, în mod constant, tema Republicii Moldova pe agenda sesiunilor Consiliului European.

Schimburile economice dintre ţara noastră şi Republica Moldova s-au intensificat constant. Exporturile acestui stat în România au crescut puternic mai ales în ultimul an, susţinute de regimul comercial preferenţial asimetric acordat de Uniunea Europeana. România este acum a treia sursă de importuri şi prima destinaţie a exporturilor din Republica Moldova.

Cu toate acestea, reacţia autorităţilor de la Chişinău a vizat, cu predilecţie, împiedicarea dezvoltării fireşti a relaţiilor bilaterale. Astfel, România a fost acuzată, în repetate rânduri, de „imperialism” şi de „expansionism”, inclusiv în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, unde România nu a făcut decât să apere cauza propriilor ei cetăţeni.

Identitatea românească a fost atacată prin falsificarea istoriei naţionale, punerea sub semnul întrebării a unităţii limbii române, descurajarea afirmării apartenenţei etnice şi tratamentul discriminatoriu aplicat unor instituţii de presă de limbă română. În plus, la probleme pentru care există soluţii tehnice, cum ar fi solicitarea de a deschide două consulate la Bălţi şi Cahul sau micul trafic de frontieră, am primit răspunsuri propagandistice care, de fapt, lovesc chiar în interesele cetăţenilor din Republica Moldova.

Doamnelor şi domnilor,

În ultimii patru anii, în pofida sincopelor, ne-am străduit să relansăm relaţiile bilaterale. Datorită acestor eforturi şi convingerii că este în interesul cetăţenilor ambelor state să beneficieze de avantajele unei relaţii constructive, am reuşit să avem aproape în fiecare an întâlniri si convorbiri la nivel de şef de stat, de Prim-ministru, de ministru de externe.

Am propus şi s-a realizat un maximum de angajare în planul dialogului politic. De fiecare dată, la sfârşitul unui asemenea parcurs optimist, liderii de la Chişinău au lansat, printr-o diplomaţie publică greşit înţeleasă, cele mai diverse acuzaţii, nefondate, la adresa părţii române, menite să blocheze aproape tot ce se realizase anterior. Nu am renunţat, nu ne-am angajat pe calea disputelor sterile, nu am anulat resurse sau înţelegeri deja convenite, ci am continuat să menţinem toate ofertele pozitive, care răspundeau intereselor cetăţenilor din România şi din Republica Moldova. Suntem convinşi că nu avem dreptul să intrăm într-o logica a escaladării, nici din perspectiva specificităţii relaţiilor bilaterale şi nici din cea a spiritului normelor europene. Nu vom abdica de la valorile europene şi nici de la obligaţiile ce ne revin prin prisma unităţii istorice, de limbă şi cultură, între cele două state.

În pofida unei abordări în care am dovedit deschidere şi dorinţă de dialog, suntem din nou confruntaţi cu atitudini ostile din partea autorităţilor din Republica Moldova, cu acuzaţii fără precedent. Acuzaţii, dar nu şi probe!

Încercarea de externalizare a originii problemelor interne din Republica Moldova, de închipuire a unui duşman extern şi, pornind de la o asemenea abordare, acuzaţiile la adresa statului român, sunt inacceptabile şi ridică semne serioase de întrebare asupra motivelor, scopurilor şi semnificaţiilor politice ale acestui tip de atitudine.

De fapt se încearcă punerea pe seama românilor şi a statului român a responsabilităţii pentru paşii înapoi făcuţi în procesul de democratizare, chiar responsabilitatea pentru dificultăţile economice şi sociale prin care trece Republica Moldova. Aceste acuzaţii mă obligă să afirm că nu România este responsabilă pentru eşecul democratizării Republicii Moldova, ci cei care o conduc în mod periculos înapoi spre trecutul comunist sovietic.

Afirmaţiile autorităţilor din Republica Moldova dovedesc rea credinţă şi încercarea de a dezinforma. Spre exemplu, autorităţile statului vecin au anunţat introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români, subliniind că astfel cetăţenii români vor plăti taxe aşa cum cetăţenii Republicii Moldova plătesc pentru vizele româneşti. În realitate, cetăţenii Republicii Moldova nu au plătit niciodată taxa de viză, deşi partea română acordă anual circa 120 de mii de vize, mai multe decât toate celelalte state membre ale Uniunii Europene la un loc. Modalitatea de introducere de către autorităţile de la Chişinău a regimului de vize pentru cetăţenii români, care sunt în acelaşi timp şi cetăţeni europeni, s-a făcut cu încălcarea acordurilor în vigoare dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana în materie de circulaţie a persoanelor şi denotă atitudinea arbitrară şi discriminatorie a autorităţilor de la Chişinău.

Acestea au afectat relaţiile cu România prin iniţierea unor măsuri ostile pe plan politic, mergând până la declararea ca persona non grata a ambasadorului nostru. Totuşi, România nu a întreprins contramăsuri şi va rămâne consecventă susţinerii unei politici active în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova şi pentru integrarea acestui stat în Uniunea Europeana.

Ţara noastră a condamnat violenţele şi distrugerile care s-au înregistrat în timpul manifestaţiilor de la Chişinău şi a atras atenţia asupra necesitaţii respectării normelor democratice. Responsabilitatea asigurării ordinii de drept revine conducerii Republicii Moldova. Evenimentele de la Chişinău, unde autorităţile au permis, repet, au permis accesul manifestanţilor în sediile principalelor instituţii ale statului, ridică semne importante de întrebare. Violenţele de acum o săptămână, inclusiv devastarea unor instituţii publice, nu au servit nici manifestanţilor, nici opoziţiei politice. Ele au servit exclusiv celor care, de fapt le-au provocat şi le-au făcut posibile, adică acelora care deţin acum puterea.

Violenţa nu este o soluţie. Numai prin ajungerea la un acord asupra redemarării procesului de democratizare se poate ieşi din impasul actual.

Suntem îngrijoraţi de represaliile pe care autorităţile Republicii Moldova le întreprind, de încălcările grave ale drepturilor omului. Situaţia este agravată de limitarea şi blocarea activităţii reprezentanţilor mass-media, acţiuni prin care se încearcă să se ascundă opiniei publice abuzurile şi comportamentul brutal al forţelor de ordine. Jurnaliştii care mai pot transmite menţionează răpiri de persoane, reţineri abuzive, ameninţări, terorizarea cetăţenilor, fabricarea de dosare, anchete fără asigurarea asistenţei juridice pentru persoanele reţinute.

Chiar dacă alegerile parlamentare s-ar fi desfăşurat corect, libertăţile cetăţeneşti nu pot fi anulate. Am învăţat din istoria recentă că cenzura asupra mass-media, ameninţările şi violenţele asupra jurnaliştilor reflectă un sentiment de ilegitimitate şi nereprezentativitate.

Este condamnabilă ameninţarea cetăţenilor cu folosirea armelor, ameninţare venită din partea unor lideri marcanţi ai Republicii Moldova şi care trădează o atitudine de neînţeles faţă de valoarea unică a vieţii fiecărui om. Atragem atenţia că utilizarea armelor împotriva populaţiei civile, în rândul cărora se regăsesc şi cetăţeni români, constituie o crimă. În situaţia înregistrării, în asemenea circumstanţe, de victime omeneşti, autorităţile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în faţa justiţiei penale internaţionale a persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni.

România îşi manifestă preocuparea faţă de agresarea şi măsurile ilegale întreprinse până acum împotriva cetăţenilor români. Considerăm că neinformarea părţii române cu privire la cetăţenii ţării noastre care sunt, eventual, reţinuţi sau arestaţi, precum şi interzicerea stabilirii de către aceştia a legăturii cu Ambasada României pentru asigurarea asistenţei consulare constituie încălcări grave ale normelor internaţionale. Cerem autorităţilor de la Chişinău să asigure imediat reprezentaţilor consulari ai României accesul la cetăţenii români eventual reţinuţi, dacă această situaţie există.

În ultimul timp au existat presiuni brutale faţă de cetăţeni ai Republicii Moldova care îşi afirmă identitatea etnică românească. Asemenea manifestări românofobe, încurajate de actuala putere din Republica Moldova, precum şi limitarea prin orice formă a dreptului de exprimare liberă cu privire la apartenenţa etnică reprezintă manifestări inacceptabile de intoleranţă, caracteristice unor guvernări profund nedemocratice, străine de spiritul european.

Represaliile care au loc în Republica Moldova, încălcarea libertăţilor fundamentale, a drepturilor omului, a libertăţii de expresie, expulzarea unor jurnalişti şi acuzaţiile la adresa statului român obligă România să ceară efectuarea unei anchete europene asupra responsabilităţilor pentru represiunile din ultimele zile.

În condiţiile în care măsurile represive vor continua, România va analiza, în conformitate cu normele internaţionale, formele de asistenţă umanitară şi de protecţie pentru cei a căror viaţă şi integritate fizică sunt ameninţate.

Doamnelor şi domnilor,

Elogiez curajul şi profesionalismul jurnaliştilor care au reflectat corect evoluţiile din statul vecin, asigurând accesul la surse de informare, atunci când acesta se dorea a fi limitat. Am apreciat gestul de solidaritate al instituţiilor media din România care au oferit şi vor oferi sprijin colegilor din Republica Moldova.

Amintesc că prin articolul 7 al Constituţiei, statul român are obligaţia să acorde sprijin etnicilor români din afara graniţelor. Vom continua să acordăm sprijin persoanelor din Republica Moldova care se consideră români şi simt româneşte, pentru a-şi păstra identitatea. Nu putem accepta ca românii de peste Prut să fie izolaţi de restul Europei. Nu putem accepta ca, în special generaţia tânără, să nu aibă şansa de a circula liber şi de a-şi face studiile în ţara noastră sau în restul ţărilor europene.

În acest sens, amintesc că legea română prevede redobândirea, la cerere, a cetăţeniei române de către foştii cetăţeni ai statului nostru şi urmaşii lor, care au fost privaţi de acest statut împotriva voinţei lor. Constat însă că procesul birocratic prevăzut de această lege limitează drastic numărul persoanelor care beneficiază în mod real de ea. Ca urmare, am solicitat Guvernului să adopte, în regim de urgenţă, modificarea legii cetăţeniei astfel încât să putem facilita şi urgenta procesul de redobândire a cetăţeniei de către cei care şi-au pierdut-o abuziv şi de către famiile acestora, până la gradul trei.Astfel, românii din Republica Moldova îşi vor putea recăpăta în mod accelerat cetăţenia română şi vor deveni din punct de vedere legal, nu numai moral, membri ai marii familii europene.

Vom continua să oferim acces nediscriminatoriu şi gratuit tuturor tinerilor din Republica Moldova care doresc să studieze în limba română în învăţământul preuniversitar şi în învăţământul superior din România. Vom continua să susţinem prin proiecte şi programe culturale spiritualitatea românească din Republica Moldova. Vom continua să oferim posibilitatea ca reprezentanţii autorităţilor locale de peste Prut să beneficieze de expertiza colegilor români. Vom continua să sprijinim dezvoltarea societăţii civile din Republica Moldova, cunoscând, din experienţa proprie, beneficiile pe care aceasta le aduce consolidării democratice.

Acum doresc să mă adresez în mod special tinerei generaţii de peste Prut:

Dragi tineri care vă puneţi speranţa în România, care vă puneţi speranţa în instituţiile europene,

Viitorul nu poate fi decât al vostru! Aveţi încredere în forţele libertăţii!

Totalitarismul comunist reprezintă trecutul şi îşi are locul numai în manuale şi în cărţile despre crimele sale.

Republica Moldova nu mai poate fi izolată. La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului nimeni nu mai are dreptul să ridice un zid între ţările noastre.


Doamnelor şi domnilor,

Azi, la graniţa de răsărit a Uniunii Europene, are loc un conflict între două sisteme de valori.

Pe 18 decembrie 2006, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, în numele valorilor europene şi universale, am ţinut să condamn regimul comunist din România. Azi constat cu îngrijorare că realităţi pentru care am condamnat oficial regimul comunist se regăsesc la frontiera României secolului al-21-lea: absenţa statului de drept, discriminarea etnică, reprimarea oponenţilor, cenzura, atacarea culturii române, utilizarea sărăciei pentru a crea dependenţă de puterea politică, ameninţarea cu folosirea forţei împotriva propriilor cetăţeni. Iată elemente care, luate împreună, creează o atmosferă de teroare.

La două decenii de la revoluţiile anticomuniste din 1989, ţin să reafirm valorile supreme care i-au inspirat pe cei care au decis să nu mai trăiască în minciună: libertatea individului nu poate fi negociată; nu există nici o justificare pentru înjosirea fiinţei umane în numele unei false raţiuni de stat ori de partid; nimeni nu deţine monopolul adevărului şi nimeni nu poate să nege dreptul cetăţenilor la exprimarea propriilor opinii, la liberă circulaţie, la organizare politică în partide independente.

Fac un apel către toate partidele politice din România, către toţi liderii de opinie, să înţeleagă acest moment ca un moment al solidarităţii naţionale, ca un moment care nu trebuie să ne divizeze, ca un moment în care trebuie, dimpotrivă, să le arătăm tuturor că suntem realişti, uniţi şi că ştim să ne apărăm interesul naţional.

România reafirmă principiile Cartei ONU şi pe cele ale Actului Final de la Helsinki, chemând la respectarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. În acelaşi timp, avem o datorie legală, morală şi de onoare faţă de românii de peste Prut.

România va sprijini în continuare democratizarea şi europenizarea Republicii Moldova. Vom accelera acordarea cetăţeniei române celor care au acest drept, vom folosi toate instrumentele politicii naţionale şi europene pentru a întări legăturile culturale şi relaţiile economice cu Republica Moldova, pentru a dezvolta asistenţa acordată administraţiei centrale şi locale, pentru a facilita accesul elevilor şi studenţilor la resursele educaţionale din România.

Doamnelor şi domnilor,

România nu va permite transformarea Prutului într-o nouă cortină de fier, Prutul trebuie să fie doar o linie de demarcaţie temporară a frontierei Uniunii Europene, până la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, proces pe care ţara noastră îl va susţine necondiţionat.

Vă mulţumesc!



luni, 13 aprilie 2009

Flash Mob de solidaritate cu Republica Moldova

Sunteti invitati sa participati la un flash mob de solidaritate pentru protestele din Republica Moldova! Flash mob-ul este un proiect care se bazeaza pe o mobilizare "inexplicabila" a unor oameni, un mod de a se exprima, pentru cei care participa. Acesta nu este o actiune, meeting sau incalcarea ordinii publice. Nu e nimic ilegal in a-ti manifesta solidaritatea umana fata de tinerii demonstranti de la Chisinau care se impotrivesc regimului comunist. Desi acest flash mob nu are organizatori, fiecare dintre noi este responsabil de trasmiterea mesajului de solidaritate catre toti pe cei care ii cunoastem.

Fie ca veniti sau nu, forwardati aceasta invitatie prietenilor si cunostintelor pe care credeti ca i-ar interesa.

INSTRUCTIUNI

Loc: Cluj Napoca, statia de transport in comun Arte Plastice (la sensul giratoriu din Mărăşti) ruta troleibuzului 6

Ziua si ora: miercuri, 15 aprilie, 8:00 AM

Durata: 30 de minute

1. Informeaza-te asupra situatiei din Republica Moldova, urmareste cum sunt interogati si chiar torturati tinerii moldoveni care se impotrivesc regimului comunist de la Chisinau. Pentru inceput, priveste acest scurt interviu de pe YouTube

2. Pentru ca tanarul din film poate fi oricare dintre noi, poate fi un prieten drag sau chiar fratele tau, arata lumii ce i s-a intamplat, cum un regim autoritar i-a inselat idealurile, l-a torturat si l-a acuzat de vandalism si violenta.

3. Ia o esarfa rosie, suficient de lunga incat sa poti sa te legi peste gura.

4. Miercuri, 15 aprilie, la ora 8:00 AM, ne intalnim in statia de troleibuz Arte Plastice de pe strada Aurel Vlaicu, la sensul giratoriu din Marasti.

5. Urca in primul troleibuz cu nr. 6 ce apare dupa ora 8:05 AM. Ramaneti pe culoar, in picioare, cu fata catre cati mai multi calatori, legati peste gura cu esarfa rosie.

6. Flashmobul dureaza 30 de minute, astfel ca troleul sa parcurga o bucata cat mai lunga din traseul sau.

7. Atentie! Pe toata durata flash mobului pastreaza tacerea, nu te adresa celorlalti si nici nu initia vreo conversatie. Dupa 30 de minute coboara din troleu si continua-ti drumul fara a vorbi cu cei din jur.

8. Poarta in următoarele zile o esarfa (bandana) alba pe brat in semn de solidaritate cu tinerii demonstranti din Republica Moldova.

Trimite acest mesaj pe email, messenger, twitter, myspace, hi5 si oriunde mai poti.

Atrocităţile regimului comunist de la Chişinău ies la iveală

articol preluat de pe: Evenimentul Zilei
13 aprilie 2009


Deşi procuratura din Moldova spune că tânărul Valeriu Boboc, 23 de ani, a murit intoxicat cu fum în timpul manifestaţiilor anticomuniste de săptămâna trecută, fotografiile obţinute de reporterii EVZ la faţa locului arată răni pe faţă, o gaură adâncă pe frunte şi multiple vânătăi pe corp.
Raportul medico-legal spune ca acest tanar a murit intoxicat cu fum. In document nu se menționeaza nici o lovitura

Potrivit familiei, Boboc a murit după ce a fost bătut cu cruzime în arestul poliţiei moldovene, dar raportul medicilor legişti, citat şi de un comunicat al procuraturii de la Chişinău, arată că tânărul „a suferit o intoxicaţie” cu o substanţă deocamdată necunoscută! Halucinant, raportul medico-legal are totuşi o măsură de precauţie prin faptul că este unul preliminar şi nu definitiv.

„Conform rezultatelor autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste, nu se află în legătură cauzală cu cauza morţii”, se arată într-un comunicat al procuraturii. Certificatul medico-legal nu menţionează însă prezenţa nici unei singure leziuni!
Ieri, la mitingul opoziţiei, care a adunat 6.000 de oameni, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal şi primarul Chişinăului, a îndemnat mulţimea să ţină un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, care a murit la secţia de poliţie.

TÂNĂR MORT ÎN BECIURILE TORTURII

Valeriu Boboc, un tânăr de 23 de ani, care fusese arestat după evenimentele de la Chişinău de săptămâna trecută, a decedat la poliţie, potrivit familiei sale.

Familia nu cunoaşte cu exactitate cauzele decesului, dar consideră că tânărul a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către poliţie, deoarece corpul este plin de vânătăi, este rănit pe toată faţa, iar pe frunte are o lovitură evidentă şi adâncă. Raportul medicilor legişti, citat de un comunicat al procuraturii de la Chişinău, arată că tânărul „a suferit o intoxicaţie cu o substanţă deocamdată necunoscută”. „Procuratura este gata să admită o expertiză internaţională în cazul morţii lui Valeriu Boboc, arestat în timpul protestelor şi care a decedat în timp ce se afla în custodia poliţiei, pentru a exclude orice dubii referitor la cauza decesului”. Procuratura Generală mai precizează că Boboc a murit în 8 aprilie la ora 1.15, în drum spre Spitalul de Urgenţă.
CONTRADICŢIE. Dacă pe prima pagină a certificatului medico-legal legistul precizează că nu s-a stabilit cauza decesului, pe pagina a doua apare drept cauză „intoxicaţie cu toxic necunoscut”
„Conform rezultatelor autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste, nu se află în legătură cauzală cu cauza morţii”, se arată într-un halucinant comunicat al procuraturii.

Anterior acestui comunicat, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afirmase că tânărul a suferit o intoxicaţie cu gazul folosit de poliţie pentru împrăştierea manifestanţilor.

Are trupul plin de vânătăi


Familia lui Valeriu Boboc consideră însă că tânărul de 23 de ani a murit din cauza bătăilor primite în arest, pentru că are trupul plin de vânătăi.

„Valeriu a fost arestat marţi, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri”, a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Valeriu Boboc era căsătorit şi avea un copil de un an şi jumătate. De altfel, liderul partidului de opoziţie Alianţa Moldova Noastră, Serafim Urechean, vorbise despre o victimă, fără a-i da numele. Potrivit acestuia, era vorba despre un tânăr de 23 de ani, din comuna Bubuieci, municipiul Chişinău, „omorât în torturi la poliţie”.

În acest context, Urechean şi-a exprimat dezamăgirea faţă de atitudinea unor organizaţii europene cu privire la modul în care puterea comunistă a ales să gestioneze situaţia. „Noi simţim că dictatura ne depăşeşte cu paşi mari, cu sus ţinerea, cu mare regret, şi a organismelor internaţionale. Situaţia se înrăutăţeşte. Au apărut primele jertfe - omorâţi în torturi la sectorul de poliţie -, un tânăr din comuna Bubuieci, de aici, din municipiul Chişinău, de 23 de ani. Este regretabil că nu toţi din UE înţeleg com portamentul tovarăşului Voronin. Le-aş dori şi eu lor câte un preşedinte comunist şi atunci poate ar înţelege mai mult”, a spus Urechean.

Ieri, la mitingul opoziţiei, Do rin Chirtoacă, vicepre şe dintele Partidului Liberal şi primarul Chişinăului, a îndemnat mulţimea să ţină un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, tâ nărul în vârstă de 23 de ani care a murit la secţia de poliţie.

„Tinerii din Moldova s-au săturat de comunism. Ei vor un viitor european. Comunitatea internaţională are cunoştinţă deja despre crimele comuniştilor din aceste zile”, a precizat Chirtoacă.

duminică, 12 aprilie 2009

NE DOARE-N MOLDOVA

Protest MindBomb împotriva lipsei de reacţie a autorităţilor române şi europene în cazul violenţelor de la Chişinău

Preluat de pe www.clujeanul.ro
12 aprilie 2009


Ameninţări. Bătăi. Teroare. Legea pumnului. Jurnalişti, studenţi ori chiar elevi răpiţi de pe stradă. Acestea sunt imaginile terifiante care au putut fi zărite de toţi cei care au urmărit în ultima săptămână evenimentele din Republica Moldova.

Modul în care a reacţionat miliţia din Chişinău şi discursurile lui Vladimir Voronin le-au reamintit românilor de brutalitatea cu care au fost reprimaţi protestatarii anti-comunişti din Piaţa Universităţii din Bucureşti, din 1990, precum şi de diversiunile şi manipulările de atunci ale lui Ion Iliescu. Coincidenţele nu sunt de mirare, atât Iliescu, cât şi Voronin fiind „şcoliţi” în acelaşi loc – la Moscova. Nici România şi nici Uniunea Europeană nu pot spune că nu cunosc realitatea de la Chişinău şi nu pot fi înşelate de minciunile lui Voronin şi ale acoliţilor lui.

De mirare este, astfel, lipsa de reacţie şi indiferenţa autorităţilor române şi a reprezentanţilor Uniunii Europene. Regimul de teroare de la Chişinău a încălcat flagrant drepturi şi libertăţi esenţiale ale omului, drepturi şi libertăţi care, cel puţin la nivel declarativ, constituie valori de bază ale Uniunii Europene. O atitudine pasivă în faţa acestor atrocităţi este, în acelaşi timp, o dovadă de laşitate, o abidcare de la propriile principii şi, mai grav, o complicitate morală cu criminalii de la Chişinău. Sute de mii de cetăţeni moldoveni sunt, în acelaşi timp, şi cetăţeni români, implicit, şi cetăţeni europeni. Aşadar, ceea ce se întâmplă la Chişinău, este o problemă a României şi a Uniunii Europene. Atât România, cât şi Uniunea Europeană au OBLIGAŢIA să se implice ca drepturile şi libertăţile acestor cetăţeni să fie apărate şi respectate!

Indiferent însă de laşitatea unor politicieni de paie, români şi europeni deopotrivă, a căror coloană vertebrală se îndoaie după cum adie vântul dinspre Moscova, tinerii care şi-au învins teama şi au ieşit în stradă la Chişinău trebuie să ştie un lucru: nu sunt singuri!

Privindu-le curajul de care au dat dovadă cu puţine zile înaintea Sfintelor Sărbători de Paşte, putem afirma cu siguranţă că Moldova a înviat. Adevărat a înviat!

Comuniştii declanşează vânătoarea de oameni la Chişinău, Occidentul tace. De ce?



Articol preluat de pe www.cotidianul.ro
11 aprilie 2009



UE, ONU sau SUA nu au luat o atitudine fermă faţă de abuzurile împotriva drepturilor omului care se petrec la Chişinău, deşi în alte cazuri nu se fereau să recurgă la presiuni diplomatice pentru a apăra principiile pe care s-au clădit. Teama de a nu irita Rusia, lipsa de informaţii sau chiar vacanţa de Paşti sunt unele dintre explicaţiile ce ar putea fi invocate.


Un grup format din 20 de ONG-uri din România, cele mai proeminente organizaţii de apărare a drepturilor omului, au lansat un apel referitor la încălcarea drepturilor omului în Republica Moldova, “o ţară aflată la graniţa UE”. ONG-urile, printre care şi Societatea Academică Română, APADOR-CH, Alianţa Civică, cer “o reacţie imediată şi responsabilă pentru oprirea violenţelor din Republica Moldova”, dar acuză şi indiferenţa Occidentului pentru încălcările drepturilor omului ce au loc acum în ţara vecină.

Într-adevăr, în ciuda numeroaselor probe din care reiese faptul că protestatarii, inclusiv cei paşnici, din Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost arestaţi, inclusiv din sălile de clasă sau spitale, bătuţi şi intimidaţi, iar jurnaliştii au fost şi ei arestaţi, expulzaţi şi intimidaţi, nu au existat proteste ferme din partea Occidentului.

Reacţia Uniunii Europene a fost una rezervată, ca şi cea a ONU, îndemnând doar la calm. UE, din care România face parte, ai cărei cetăţeni au fost vizaţi direct de acţiunile autorităţilor moldovene ce încalcă în mod evident drepturile omului, nu a recurs la presiuni diplomatice asupra Chişinăului pentru a înceta aceste abuzuri. Nu mai vorbim de vreo posibilă reacţie din partea Statelor Unite, alte dăţi atât de implicate în apărarea drepturilor omului.

Ministrul român de Externe s-a întâlnit cu ambasadorii ţărilor UE şi NATO pentru a-i informa asupra evenimentelor din Chişinău joi şi a promis că zilele următoare se va vedea o reacţie din partea Comisiei Europene în privinţa abuzurilor de la Chişinău. Cu toate acestea, deşi se înmulţesc mărturiile referitoare la tineri bătuţi de poliţie şi la jurnalişti intimidaţi în cel mai pur stil sovietic, reacţia UE întârzie să apară. Singura declaraţie venită de la organismele europene, joi, cere Moldovei să îşi reia relaţiile normale cu România, să respecte toate libertăţile constituţionale şi cere “tuturor părţilor să se abţină de la orice violenţă”. Nu se face referire la vreo posibilă măsură de răspuns faţă de abuzuri. Mai mult, deşi Moldova a încălcat documentele semnate cu UE introducând vize unilateral şi fără să anunţe în prealabil la Bruxelles cetăţenilor români, Bruxelles-ul nu a reacţionat. “Pentru UE este important să aibă relaţii bune cu ţările vecine”, se arată în documentul trimis la Chişinău, semnat de miniştrii de Externe ai Franţei, Cehiei şi Suediei, cele trei ţări aflate în “troica” prezidenţială a UE în acest moment: fosta, actuala şi viitoarea ţară preşedinte al Uniunii. Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că opoziţia şi puterea din R. Moldova “trebuie să poarte un dialog constructiv pentru a depăşi situaţia tensionată”, punând în acest fel pe acelaşi plan puterea abuzivă şi reprezentanţii opoziţiei.

Drept dovadă faţă de lipsa de reacţie fermă a UE, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, i-a mulţumit reprezentantului special al UE în Moldova, Kalman Mizsei, pentru “caracterul echilibrat al poziţiei UE faţă de ceea ce se întâmplă la Chişinău”. Mizsei s-a limitat la a-i transmite diplomatului că UE urmăreşte cu mare atenţie evenimentele de la Chişinău. Stratan şi-a permis chiar să îl tragă puţin de urechi pe Mizsei, pentru că UE nu a fost mai prezentă în Moldova după alegeri.

În schimb, autorităţile ruse, Ministerul de Externe şi Duma de stat, nu s-au sfiit să îşi arate sprijinul faţă de puterea de la Chişinău şi să acuze România, mai pe faţă sau mai voalat, de implicare în protestele de la Chişinău.

Explicaţia pentru lipsa de reacţie a Occidentului ar putea fi găsită tocmai la Moscova. Ţările din Europa de Vest nu sunt dispuse să îşi strice în acest moment relaţiile cu Rusia mai mult decât au făcut-o până acum, prin măsuri luate împotriva unui protejat al Moscovei. Nu acum, când s-a vorbit atât de mult dinspre Washington despre o “resetare a relaţiei cu Rusia”, iar NATO a decis să reia Consiliul NATO-Rusia, suspendat după războiul din Georgia.

Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu a declarat pentru cotidianul.ro că şi-ar fi dorit “o atitudine mai clară din partea Uniunii Europene privind evenimentele din Republica Moldova”. “Nu mă refer la o atitudine partizană, ci la una fermă, ţinând cont că acolo s-au încălcat drepturile omului, dreptul la liberă exprimare şi există numeroase suspiciuni privind fraudele electorale”, a mai precizat Cioroianu, potrivit căruia este posibil ca UE să fi transmis nişte semnale la Chişinău. “Nu trebuie să ne aşteptăm la mari muştruluieli”, în condiţiile în care Republica Moldova nu reprezintă tocmai o prioritate pentru UE, a mai spus fostul ministru de Externe, adăugând că din cauza sistemului de funcţionare al Uniunii este nevoie de timp pentru reacţii clare.

Această părere este împărtăşită şi de preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean. “În ultimele zile s-a observat o ameliorare a poziţiei UE. Declaraţia troicii este mai fermă decât reacţiile comisarului european pentru Afaceri Externe, Benita Ferrero-Waldner, şi ale Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă, Javier Solana”, a precizat Corlăţean, care este convins că Bruxelles-ul va avea o poziţie diferită după ce va primi mai multe informaţii. “Trebuie însă să ţinem cont şi de faptul că se porneşte cu un handicap. UE priveşte spre Est uitându-se şi la relaţia cu Federaţia Rusă”, ne-a explicat preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, apreciază poziţia UE ca fiind “una de aşteptare”. “Şi acum, ca şi în perioada războiului ruso-georgian, UE se află într-un moment de concediu”, mai ales că se apropie Paştele catolic, a declarat pentru Cotidianul Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor.

“Uniunea Europeană e obligată să reacţioneze pentru a-şi apăra, măcar prin aparenţe, propriile valori”, a spus Chifu, referindu-se la încălcarea de către Chişinău a acordului cu Bruxelles-ul, prin reintroducerea vizelor pentru români. Republica Moldova a comis mai multe infracţiuni: pe lângă acordul cu UE privind facilitarea vizelor, Chişinăul şi-a încălcat propria Constituţie, blocând accesul cetăţenilor moldoveni în ţara lor, şi a încălcat prevederile Consiliului Europei privind libera circulaţie. Iulian Chifu a amintit că, în 1999, Belgradul nu le-a mai permis kosovarilor să intre în Serbia-Muntenegru.

Reacţiile organizaţiilor de jurnalişti au fost, de asemenea, firave. Joi, Reporteri Fără Frontiere, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Comitetul de Protecţie al Jurnaliştilor au protestat faţă de măsurile autorităţilor de la Chişinău de a opri jurnaliştii străini la graniţă.

După evenimentele de vineri, însă, când mai mulţi jurnalişti au fost reţinuţi de poliţia moldovenească, reacţiile au întârziat să apară.

La solicitarea cotidianul.ro, organizaţia Reporters Sans Frontieres (RSF) şi-a exprimat punctul de vedere şi a cerut autorităţilor din Republica Moldova să oprească actele de violenţă la adresa jurnaliştilor. “E periculos să foloseşti pretextul naţionalităţii, pentru că acest lucru va genera şi mai multă violenţă”, au spus cei de la Reporteri Fără Frontiere. Organizaţia Presei din Sud-Estul Europei (SEEMO) a cerut, de asemenea, Moldovei să ancheteze abuzurile împotriva ziariştilor.

Celelalte asociaţii internaţionale au tăcut însă.

"Solicităm autorităţilor moldovene să respecte dreptul la liberă mişcare a cetăţenilor şi jurnaliştilor şi să respecte dreptul la libertatea de expresie şi informare. A cere jurnaliştilor acreditare sau alte documente la graniţă a fost împotriva regulilor, ştiindu-se că jurnaliştii străini au nevoie de acreditare numai dacă vor să fie corespondenţi permanenţi în R. Moldova sau să aibă acces la instituţiile oficiale ale statului sau la reprezentanţii acestora", a declarat secretarul general SEEMO, Oliver Vujovic.

Reacţiile au venit din partea asociaţiilor din Republica Moldova şi România, precum Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism de Investigaţii, Centrul "Acess-Info", Centrul pentru Tineri Jurnalişti din R. Moldova, Uniunea Jurnaliştilor din R. Moldova, Broadcast Media Association şi Federaţia Jurnaliştilor Români (MediaSind).

În ultimele două zile au fost comise mai multe atacuri grave asupra jurnaliştilor şi, implicit, asupra libertăţii de exprimare. Constantin Rogodantev, cameraman al PRO TV Chişinău, a fost asaltat la 9 aprilie, în timpul nopţii, de către forţe de poliţie care protejează Guvernul moldovean. Yevgenyia Kironaki, cameramanul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac, de la postul Realitatea TV, au fost reţinuţi de poliţia moldoveană şi eliberaţi după câteva ore, după care au plecat spre România.

Rodica Mahu, redactor-şef al cotidianului “Jurnal de Chişinău”, a fost răpită, la 10 aprilie. Ea relata din faţa Guvernului, de unde a fost ridicată de cetăţeni în civil, interogată de poliţie şi eliberată după două ore. Doru Dendiu, de la TVR, a fost reţinut de asemenea şi i s-a cerut să nu mai relateze.

sâmbătă, 11 aprilie 2009

Bataia e rupta din Rai

Poliţia din Moldova arestează la graniţă participanţi la mitingurile din Romania


articol preluat de pe www.cotidianul.ro

Autorităţile Republicii Moldova au stat în ultimele zile cu ochii pe presa românească pentru a-i identifica pe cetăţenii basarabeni care au participat la mitingurile de sprijin organizate în Bucureşti şi în alte mari oraşe şi care se întorc în ţară.

După cum ne-au declarat câţiva moldoveni care au încercat să se întoarcă în ţara lor, grănicerii regimului Voronin au o listă întreagă cu fotografii şi capturi video de la manifestaţiile din Piaţa Universităţii, precum şi cu numele celor ce au făcut declaraţii în presa românească şi pe site-urile de Internet. “Cei care sunt identificaţi la graniţă sunt direct arestaţi. Un autocar de linie, care a ajuns în vamă la 3.00 dimineaţa, nu plecase la ora 9.00, pentru că nu se terminaseră verificările şi au fost găsiţi câţiva participanţi la mitinguri. O fată a trebuit să plece pe jos din vamă, cu geanta în spate, pentru că nu erau şanse ca autocarul să poată trece."

Miting de protest impotriva represaliilor comuniste




sursa

Declaratia NGO-urilor de media privitor la situatia presei in Moldova (engleza)

09.04.09/ Declaration of media NGOs from Moldova on the situation of the press, violations of the right to access to information and attacks on journalists.

Media NGOs are expressing serious concern about the recent deterioration of the media situation in Moldova, violations against the public right to access information and recent incidences of journalists’ harassment by law enforcement officials.


Several reporters from the investigative newspaper "Ziarul de Garda," were harassed by police officers on the evening of April 8, 2009. The journalists’ arms were physically assaulted and were told that their cameras would be destroyed. On the same day, while doing his job, Oleg Brega, a cameraman for the Internet news channel Jurnal TV, was beaten by several individuals wearing plain clothes who then seized two of his video cameras. Ziarul de Garda and Jurnal TV have gathered evidence from both incidents which could identify the perpetrators, and are willing to provide this evidence to law enforcement officials. 

On Thursday, April 9, the social networking websites, Facebook.com and Odnoklassniki.ru were blocked for users in Moldova. The day before, administrators discovered that the server of the information portal Unimedia.md had been attacked several times. A number of online resources have been blocked for Moldovan users over the past 3 days. TV stations Realitatea TV and TVR 1 have been taken off the list of cable operators in Moldova. These stations disappeared on Tuesday night, at around 21.00. Cable operators have cited technical difficulties as the cause, but the rebroadcasting have yet to be restored. Consequently, Moldovans are being denied access to vital international sources of information. 

The signatory organizations contributing to this statement vehemently protest the attacks made on working journalists by Moldovan law enforcement officials and demand an immediate end to these abusive and illegal practices. The victims’ cases should be thoroughly investigated and those responsible for the attacks must be brought to justice.

In support of the constitutional right to access to information for all citizens through media, the signatory organizations call upon Moldovan authorities to ensure media freedom under the obligations incumbent to a member of the Council of Europe and to facilitate the public’s access to information.

Independent Journalism Center
Association of Independent Press
Investigative Journalism Center
Young Journalist Center of Moldova
Union of Journalists of Moldova
Broadcast Media Association
“Acees-info” Center



sursa

Drepturile omului incalcate flagrant in Moldova



Romana
English
Francais
Espagnola
Italiano



Astăzi, 11 aprilie, 2009, Cluj-Napoca, România
Comunicat de presa
Pentru distribuire imediata

Un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, rezidenți în România au luat hotărârea de a vă transmite acest apel pentru a atrage atenția opiniei publice internaționale asupra situației din Republica Moldova ca urmare a fraudării alegerilor din 5 aprile, 2009.
Acest mesaj este transmis în numele familiilor, prietenilor, colegilor noștri care se luptă pentru apărarea democrației în Republica Moldova.
Sunt copii emancipării naționale din ‘89, sunt puștanii care au facut gimnaziul și liceul într-un regim comunist, sunt tinerii care au realizat că globul de sticlă în care trăiesc e prăfuit și plin de noroi, sunt tinerii care cred ca pot schimba ceva cu puterea cuvântului.
7 aprilie a fost prima zi de imapact când 30 de mii de tineri au ocupat Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și au reânviat dorința unui viitor liber. Au fost sfidați de către despoția comunistă, care a încercat să le înșele idealurile și să-i acuze de vandalism și violență. Știm că libertatea e scumpă, dar oare trebuie să se verse sânge pentru a o obține? Oare afirmațiile unui singur om care a manipulat un popor întreg într-un mod josnic, sunt mai puternice ca strigătele de ajutor ale unei generații de viitor? Ne trebuie atitudine, pentru a ajuta oamenii care au avut curajul să spună NU. Ne trebuie sprijinul și puterea cuvântului care poate schimba ceva dacă vine dintr-un ”vânt democratic” cum pretind a fi atâtea instituții internaționale.
E se gandesc la sprijinul comunitatii internationale in fiecare clipa, iar curajul si rezistenta lor atarna de speranta ca noi le suntem alaturi.
In jur de 500 de tineri, printre care si minori (conform datelor oficiale, datele reale fiind greu de estimat) din Chisinau au fost luati de pe strada cu forta si numai ei si Dumnezeu mai stiu ce li s-a intamplat, si asta pentru ca ei, tinerii din Republica Moldova, au avut curajul si puterea sa se exprime direct in numele dreptatii si libertatii.
Luni, 6 aprilie si marti 7 aprilie 2009 in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau s-au adunat in fiecare dintre zile peste 30.000 de oameni, majoritatea tineri.
Miercuri, 8 aprilie 2009, numarul lor nu a depasit 8.000 , iar Joi, 9 aprilie – 1000. OARE DE CE?
Presedintele Vladimir VORONIN lanseaza amenintari directe la adresa tuturor celor care sustin si permit intr-un fel sau altul, participarea cetatenilor moldoveni la exprimarea libera a opiniilor lor in ceea ce priveste fraudarea alegerilor din 5 aprilie.
Actiunile de intimidare ce depasesc orice limita democratica sunt la ordinea zilei si distrug principii democratice de baza chiar la poarta Uniunii Europene. In acelasi timp, Uniunea Europeana evita sa ia o pozitie clara cu privire la metodele teroriste ale conucerii Republicii Moldova de a rezolva situatia tensionata, iar dialogul direct intre presedintele tarii si protestatari lipseste cu desavarsire.
In numele celor din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau,care si-au sacrificat si isi sacrifica in continuare libertatea si vietile pentru libertatea tuturor basarabenilor si pentru apararea drepturilor omului

HAIDETI SA LE FIM ALATURI!

Facem apel la dreptul fundamentale ale omenirii: DREPTUL LA EPXRIMARE! Prin urmare, facem apel la toti reprezentantii presei internationale:
- Sa constientizeze si sa se implice activ in informarea opiniei publice cu privire la situatia actuala din Republica Moldova;
- sa reflecte situatia din Republica Moldova in presa din tara lor pe masura gravitatii cu care se incalca flagrant drepturile de baza ale omului tocmai de catre cei care trebuie sa le apere - conducerea Republicii Moldova;
- sa furnizeze comunitatilor locale informatii si exemple concrete de incalcare a drepturilor omului, violenta si teroare cu care sunt tratati protestatarii care nu fac altceva decat sa isi exprime pasnic opiniile
- sa trateze cu dicernamant informatiile oferite de conducerea Republicii Moldova, a carui actiuni sunt indreptate spre dezinformare si musamalizare
- sa sustina libertatea presei din Republica Moldova, tinand cont de faptul ca unica sursa de informare in masa la care are acces cetateanul de rand- televiziunea si radioul public moldovean – este aservita puterii, iar televiziunile private sunt influentate prin amenintari si santaj de catre organele de stat.

Suntem în stare să spunem cuvinte, să vorbim, să strigăm pentru cei carora li s-au tăiat legăturile cu civilizația. Cenzura în mass-media din Republica Moldova a dus la o cofuzie majoră. Activitățile pe care le desfășurăm aici în Cluj sunt utile și necesare, vrem să fie auzite, și pentru asta vom face tot posibilul. Strângem semnături de la toți cei care cred în justețea faptelor noastre atât de aici cât și de acasă. Nu contează ce naționalitate, instituție sau personalitate ești atâta timp cât crezi în dreptate!

HAIDEȚI SĂ LE FIM ALĂTURI!!!

vineri, 10 aprilie 2009

Protest la Cluj in 10 Aprilie




Astazi, (ieri de fapt) in Cluj am continuat protestele. De data aceasta am fost mai putin deoarece multi au plecat spre Moldova, dar am compensat ramanand mai mult de doua ore in Piata Avram Iancu.


Se pare ca pentru a fi observator international nu este nevoie de multa pregatire. Este asa de usor incat si un sugar poate face asta.

Protestele vor continua maine(azi), Sambata, 11 Aprilie in fata Casei De Cultura a Studentilor la ora 12.

Tanar persecutat de serviciile de stat



Si noua ne pasa


Si noua ne pasa!

Ei se gandesc la noi in fiecare clipa, iar curajul si rezistenta lor atarna de speranta ca noi le suntem alaturi.
In jur de 500 de tineri, printre care si minori (conform datelor oficiale, datele reale fiind greu de estimat, dar usor de imaginat) din Chisinau au fost luati de pe strada cu forta si numai ei si Dumnezeu mai stiu ce li s-a intamplat, si asta pentru ca ei, fratii nostri au avut curajul si puterea sa se exprime direct in numele dreptatii si libertatii.

Luni, 6 aprilie si marti 7 aprilie 2009 in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau s-au adunat in fiecare dintre zile peste 30.000 de oameni, majoritatea tineri.
Miercuri, 8 aprilie 2009, numarul lor nu a depasit 8.000 , iar Joi, 9 aprilie – 1000. OARE DE CE?

Vineri,10 aprilie, de la ora 19:00 in Piata Avram Iancu le putem lasa un mesaj de solidaritate si incurajare.

In numele celor din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau,care si-au sacrificat si isi sacrifica in continuare libertatea si vietile pentru libertatea tuturor basarabenilor,

HAIDETI SA LE FIM ALATURI!

Lista avocaţilor, care sunt disponibili să acorde servicii juridice gratuite personelor retinute de poliţie

Amnesty International Moldova

10 aprilie 2009

Document public
www.amnesty.md


Lista avocaţilor, care sunt disponibili să acorde servicii juridice gratuite personelor retinute de poliţie în legătura cu evenimentele în Chişinău din 6-9 aprilie 2009

Список адвокатов, которые готовы оказывать бесплатную помощь людям, задержанным полицией в связи с событиями в Кишинёве 6-9 апреля 2009



Prenumele, numele / Имя, фамилия

Tel. de contact /

Номера телефонов

Denumirea baroului de avocaţi /

Название бюро адвоката

Adresa baroului de avocaţi / Адрес адвокатского бюро


Moldova, Chişinău

Молдова, Кишинёв




1.

Все адвокаты из адвокатского бюро BAA „Avocaţii Publici”

tel. (+373-22) 49-69-53, 49-63-39, 31-00-65, 31-01-08, 31-02-84;

tel./ fax: (+373-22) 31-00-17.

BAA „Avocaţii Publici”

Mun.Chisinau, str.Alecu Russo, 1, bloc "A", etajul 3, birourile nr.317 si 319

2.

Mariana Criclivaia

0-794-13-868

BAA „Avocaţii Publici”


3.

Daniela Mîrza

0-690-27-021

BAA „Avocaţii Publici”


4.

Iurie Malanciuc

0-794-80-212

BAA „Avocaţii Publici”


5.

Natalia Moloşag

0-795-87-303

BAA „Avocaţii Publici”


6.

Olesea Doronceanu

0-795-24-773

BAA „Avocaţii Publici”


7.

Ludmila Spînu

0-691-16-511

BAA „Avocaţii Publici”


8.

Veronica Mihailov

0-794-58-556

BAA „Avocaţii Publici”


9.

Andrei Spinei

0-692-17-445

BAA „Avocaţii Publici”



Alte barouri din Chişinău / Иные бюро в Кишинёве




10.

Igor Guritanu

0-691-81-224

BIA "Igor Guritanu"

bd. Decebal, 80, of. 9

11.

Igor Coban

50-91-80;

0-681-81-818

BAA "Jurisprudenta"

str. Gh. Iablocikin 2/1 bir. 108, 102

12.

Viorelia Cechir

21-37-29;

0-695-51-911

BIA "Viorelia Cechir"

str. M. Eminescu 15/6

13.

Vitalie Zama

0-691-07-270



14.

Vitalie Postolache

0-681-22-222



15.

Iuire Oancea

0-671-11-225

BAA "Pro Dreptate"

str. Şciusev, 41"b"

16.

Stela Sochirca

0-795-65-172

BAA "Interlawyer"

str. Zelinschi 15

17.

Mihail Cerga

0-681-20-137

BAA Botanica


18.

Veaceslav Maximov

21-32-25;

0-691-38-674

BIA "Veaceslav Maximov"

str. Columna 127 , ap.7

19.

Alexei Croitor

63-21-77;

0-691-14-790

BIA "Alexei Croitor"

str. Sarmizegetusa, 28/3

20.

Vitalie Enachi

33-39-62;

43-19-66;

0-696-59-686

BAA "Macovei & Partners"

bd. Mircea cel Batrin, 3/2, of. 304

21.

Irina Puscasu

54-91-19;

0-696-56-855

BIA "Irina Puscasu"


22.

Ludmila Tanasieva

0-690-40-856;

54-97-45

BIA " Ludmila Tanasieva"

str. Bucureşti 23 "a", of. 302


Bălţi / Бельцы




23.

Galina Iliushina

0-795-24-152

BIA "Galina Iliushina"

Bălţi, bd. Pacii 21 of. 5

24.

Larisa Maxim

0-797-48-052

BIA "Maxim Larisa"

Bălţi, str. M. Sadoveanu, 2


Tiraspol / Тирасполь




25.

Алексей Гросул

0777 32000

частный адвокат

Тирасполь, пер. Короленко, д.2


Украина, Киев




26.

Сергей Волочай

+ 38 067 972 3891

психолог, эксперт по вопросам компенсации морального вреда

Для корреспонденции: 01001 Киев-001, а/я 252-В


sursa http://www.amnesty.md/news/news.php?ln=ro&id=243