Translation / Versiuni in alte limbi

English version

Cautam persoane care pot traduce si in alte limbi articolele si comunicatele de presa.

sâmbătă, 11 aprilie 2009

Drepturile omului incalcate flagrant in Moldova



Romana
English
Francais
Espagnola
Italiano



Astăzi, 11 aprilie, 2009, Cluj-Napoca, România
Comunicat de presa
Pentru distribuire imediata

Un număr mare de cetățeni ai Republicii Moldova, rezidenți în România au luat hotărârea de a vă transmite acest apel pentru a atrage atenția opiniei publice internaționale asupra situației din Republica Moldova ca urmare a fraudării alegerilor din 5 aprile, 2009.
Acest mesaj este transmis în numele familiilor, prietenilor, colegilor noștri care se luptă pentru apărarea democrației în Republica Moldova.
Sunt copii emancipării naționale din ‘89, sunt puștanii care au facut gimnaziul și liceul într-un regim comunist, sunt tinerii care au realizat că globul de sticlă în care trăiesc e prăfuit și plin de noroi, sunt tinerii care cred ca pot schimba ceva cu puterea cuvântului.
7 aprilie a fost prima zi de imapact când 30 de mii de tineri au ocupat Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și au reânviat dorința unui viitor liber. Au fost sfidați de către despoția comunistă, care a încercat să le înșele idealurile și să-i acuze de vandalism și violență. Știm că libertatea e scumpă, dar oare trebuie să se verse sânge pentru a o obține? Oare afirmațiile unui singur om care a manipulat un popor întreg într-un mod josnic, sunt mai puternice ca strigătele de ajutor ale unei generații de viitor? Ne trebuie atitudine, pentru a ajuta oamenii care au avut curajul să spună NU. Ne trebuie sprijinul și puterea cuvântului care poate schimba ceva dacă vine dintr-un ”vânt democratic” cum pretind a fi atâtea instituții internaționale.
E se gandesc la sprijinul comunitatii internationale in fiecare clipa, iar curajul si rezistenta lor atarna de speranta ca noi le suntem alaturi.
In jur de 500 de tineri, printre care si minori (conform datelor oficiale, datele reale fiind greu de estimat) din Chisinau au fost luati de pe strada cu forta si numai ei si Dumnezeu mai stiu ce li s-a intamplat, si asta pentru ca ei, tinerii din Republica Moldova, au avut curajul si puterea sa se exprime direct in numele dreptatii si libertatii.
Luni, 6 aprilie si marti 7 aprilie 2009 in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau s-au adunat in fiecare dintre zile peste 30.000 de oameni, majoritatea tineri.
Miercuri, 8 aprilie 2009, numarul lor nu a depasit 8.000 , iar Joi, 9 aprilie – 1000. OARE DE CE?
Presedintele Vladimir VORONIN lanseaza amenintari directe la adresa tuturor celor care sustin si permit intr-un fel sau altul, participarea cetatenilor moldoveni la exprimarea libera a opiniilor lor in ceea ce priveste fraudarea alegerilor din 5 aprilie.
Actiunile de intimidare ce depasesc orice limita democratica sunt la ordinea zilei si distrug principii democratice de baza chiar la poarta Uniunii Europene. In acelasi timp, Uniunea Europeana evita sa ia o pozitie clara cu privire la metodele teroriste ale conucerii Republicii Moldova de a rezolva situatia tensionata, iar dialogul direct intre presedintele tarii si protestatari lipseste cu desavarsire.
In numele celor din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau,care si-au sacrificat si isi sacrifica in continuare libertatea si vietile pentru libertatea tuturor basarabenilor si pentru apararea drepturilor omului

HAIDETI SA LE FIM ALATURI!

Facem apel la dreptul fundamentale ale omenirii: DREPTUL LA EPXRIMARE! Prin urmare, facem apel la toti reprezentantii presei internationale:
- Sa constientizeze si sa se implice activ in informarea opiniei publice cu privire la situatia actuala din Republica Moldova;
- sa reflecte situatia din Republica Moldova in presa din tara lor pe masura gravitatii cu care se incalca flagrant drepturile de baza ale omului tocmai de catre cei care trebuie sa le apere - conducerea Republicii Moldova;
- sa furnizeze comunitatilor locale informatii si exemple concrete de incalcare a drepturilor omului, violenta si teroare cu care sunt tratati protestatarii care nu fac altceva decat sa isi exprime pasnic opiniile
- sa trateze cu dicernamant informatiile oferite de conducerea Republicii Moldova, a carui actiuni sunt indreptate spre dezinformare si musamalizare
- sa sustina libertatea presei din Republica Moldova, tinand cont de faptul ca unica sursa de informare in masa la care are acces cetateanul de rand- televiziunea si radioul public moldovean – este aservita puterii, iar televiziunile private sunt influentate prin amenintari si santaj de catre organele de stat.

Suntem în stare să spunem cuvinte, să vorbim, să strigăm pentru cei carora li s-au tăiat legăturile cu civilizația. Cenzura în mass-media din Republica Moldova a dus la o cofuzie majoră. Activitățile pe care le desfășurăm aici în Cluj sunt utile și necesare, vrem să fie auzite, și pentru asta vom face tot posibilul. Strângem semnături de la toți cei care cred în justețea faptelor noastre atât de aici cât și de acasă. Nu contează ce naționalitate, instituție sau personalitate ești atâta timp cât crezi în dreptate!

HAIDEȚI SĂ LE FIM ALĂTURI!!!

2 comentarii:

  1. Jos comunismul! Ceea ce se intampla la Chisinau este absolut nedemocratic. Voronin a demonstrat inca o data in plus ca alegerile au fost furate. Insasi metodele sale violente si totalitariste prin care incearca sa reprime libertatea cetatenilor sai o demonstreaza din plin.
    Romania trebuie sa arate o pozitie mai ferma privind soarta fratilor si vecinilor nostri moldoveni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Guvernul Romaniei are multe fraie, unele autohtone, unele internationale. Noi, societatea civila, locuitorii acestei tari, suntem obligati sa transmitem mesajul ferm catre Republica Moldova - a carei suveranitate o respectam, tocmai pentru ca noi ii respectam pe romanii de dincolo de Prut si la acceptam dorinta de libertate. Noi suntem cei care vorbesc fara constrangeri economice si politice, suntem vocea unui popor. Moldoveni sunteti romani, indiferent unde va aflati in lume.

    RăspundețiȘtergere