Translation / Versiuni in alte limbi

English version

Cautam persoane care pot traduce si in alte limbi articolele si comunicatele de presa.

marți, 28 aprilie 2009

Chirtoacă: “Pur si simplu nu se va intra in cabina de vot”

preluat de pe www.hotnews.md
http://hotnews.md/?p=4945
28 aprilie 2009


Fiecare partid parlamentar de opozitie de la Chisinau si fiecare deputat in persoana au declarat ca nu vor participa la alegerea sefului statului, pentru care deputatilor comunisti le lipseste un singur vot, a anuntat, marti, vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca.

“Pur si simplu nu se va intra in cabina de vot”, a spus Chirtoaca. “Astfel, va trebui sa ne pregatim si sa pregatim si societatea pentru un nou scrutin parlamentar, organizat corect, legal, prin care sa fie adusa democratia in Republica Moldova”, a mai spus Dorin Chirtoaca citat de NewsIn.

Potrivit primarului capitalei moldovene, opozitia nu va renunta la mandatele de deputat, in primul rand pentru ca este o procedura dificila si de durata, dar si pentru ca exista riscul unui nou abuz prin care mandatele opozitiei sa fie atribuite comunistilor.

Asadar, mandatele de deputat vor fi ridicate individual de catre deputatii de opozitie, care au refuzat sa participe alaturi de comunisti la ceremonia de inmanare oficiala a legitimatiilor organizata de Comisia Electorala Centrala la 25 aprilie.

“Conform calendarului politic, in luna mai urmeaza sa se epuizeze procedurile legate de alegerea sefului statului, apoi ar urma doua luni de campanie electorala, ceea ce inseamna ca anticipatele ar putea avea loc in august-septembrie”, spune Dorin Chirtoaca.

Si ceilalti lideri de opozitie declara ca nu au pe liste persoane care sa voteze un presedinte comunist. Ei sustin, de asemenea, ca stiu ce trebuie facut pentru a exclude fraudele care au fost comise la alegerile din 5 aprilie.

In cadrul unei emisiuni la ProTV Chisinau, liderii de opozitie s-au aratat increzatori, potrivit Unimedia, ca dupa represiunile ce au urmat violentelor de strada din 7 aprilie cetatenii moldoveni au inteles care este adevarata fata a regimului comunist si ca il vor sanctiona cu prima ocazie.

In cadrul emisiunii, Dorin Chirtoaca s-a aratat indignat de faptul ca autoritatile moldovene speculeaza tema loviturii de stat orchestrata de Romania, insa se fac a trece cu vederea momentul arborarii drapelului european, odata cu cel romanesc, pe cladirile Presedintiei si Parlamentului, care, conform unei logici perverse, la fel ar putea fi interpretat ca o lovitura de stat orchestrata de UE.

“Toate acestea nu demonstreaza decat faptul ca ceea ce s-a intamplat la 7 aprilie nu este decat o conspiratie a comunistilor”, a conchis Chirtoaca.

Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat in cadrul aceleasi emisiuni ca optiunea europeana apartine cetatenilor Republicii Moldova si nu lui Vladimir Voronin, care a speculat acest lucru timp de mai multi ani. “Voronin se joaca si nu cred ca de data asta va iesi basma curata, pentru ca a intrecut orice limita”, a mai declarat acesta.

Filat a lasat sa se inteleaga ca in cazul alegerilor anticipate, cele trei formatiuni de opozitie vor participa intr-un alt format decat cel de pe 5 aprilie 2009, cu o altfel de lista electorala. “Stim ce trebuie sa facem pentru ca sa nu mai existe fraudele care s-au comis la 5 aprilie” a conchis acesta.

Serafim Urechean, presedintele Aliantei Moldova Noastra, a mentionat ca este pentru prima data cand opozitia de la Chisinau este ascultata de organismele internationale, o dovada fiind si accesul liderilor opozitiei in Parlamentul European.

“Voronin trebuie sa plateasca pentru crimele pe care le-a comis” a mentionat Urechean. Acesta a mai spus, glumind, ca nu s-ar mira in cazul in care comunistii ar invinui partidele de opozitie de cutremurul care a avut loc sambata (”Vinovat ar putea fi Filat”, a spus acesta zambind) sau de epidemia de gripa porcina, “de care ar putea fi vinovat Chirtoaca”.

Realizatorii emisiunii au incercat sa ia legatura cu Vladimir Turcan, reprezentant al Partidului Comunistilor, pentru a oferi si o alta parere asupra celor discutate. Acesta insa nu a raspuns la telefon.

In urma scrutinului parlamentar din 5 aprilie, Partidul Comunistilor a obtinut 60 de mandate din cele 101 si mai are nevoie de inca un mandat - supranumit “votul de aur” - pentru a-l vota pe seful statului, care in Republica Moldova este ales de Parlament.

Moldova 1 recunoaşte că este la cheremul puterii,

...iar reprezentantul agenţiei procomuniste Omega recunoaşte că poliţia a torturat participanţii la proteste

preluat de pe www.hotnews.md
http://hotnews.md/?p=4866
28 aprile 2009


Conducerea postului Moldova 1 nu se fereşte să mintă Europa nici în prezenţa presei independente. Astăzi, în cadrul unei mese rotunde organizată de o delegaţie a Parlamentului European venită la Chişinău pentru a se documenta despre evenimentele care au avut loc pe 6-8 aprilie curent, Mihai Scoarţă, vicedirectorul postului de televiziune „Moldova 1”, a declarat că postul pe care îl reprezintă a reflectat toate evenimentele petrecute în acele zile, scrie jurnal.md.
Jurnalistul şi-a recunoscut, parţial, minciuna abia după ce a fost luat la întrebări de reprezentanţii presei de opoziţie prezenţi la întâlnire. Prins cu ocaua mică, Scoarţă s-a văzut nevoit să iasă din situaţie, pretextând că Moldova 1 nu a putut să reflecte evenimentele stradale pentru că nu a avut posibilităţi tehnice, iar jurnaliştii postului s-au temut să fie agresaţi.

În replică, Marianne Mikko, şefa delegaţiei, a menţionat că în urma discuţiilor purtate la această masă rotundă se vede nevoită să declare că „Moldova 1” e doar un post de televiziune de stat care aşteaptă ordine despre ceea ce trebuie să facă. „Dvs sunteţi o televiziune publică şi trebuie să apăraţi interesele publicului”, a precizat Mikko, citată de jurnal.md.

Vădit frustrat, Scoarţă a recunoscut că televiziunea publică se află la cheremul partidului de guvernământ, dar, a subliniat el, acelaşi lucru s-a întâmplat şi până acum, în timpul celorlalţi doi preşedinţi moldoveni. „Ca să devenim cu adevărat o televiziune publică, trebuie să avem o indepedenţă financiară. Sper că se va produce o schimbare, dar este complicat să activezi în situaţia actuală”, a recunoscut vicedirectorul „Moldova 1”.

Pe de altă parte reprezentantul agenţiei multimedia procomuniste „Omega” recunoaşte că poliţia a torturat participanţii la protestele din 6-7 aprilie. Şi pentru că masa rotundă de astăzi a fost momentul dezvăluirilor, şi directorul agenţiei de ştiri procomuniste „Omega”, Alexandr Petkov, într-un moment de sinceritate, a recunoscut că după protestele din 6-7 aprilie, au avut loc numeroase cazuri de tortură.

„Aceste cazuri trebuie pedepsite. Şi, credeţi-mă, Omega va fi prima televiziune care va transmite ştiri despre cei torturaţi. Or, celelalte televiziuni, au mediatizat până acum cazul unei singure persoane torturate”, a spus Petkov citat de jurnal.md.

Marianne Mikko, şefa delegaţiei la Comisia Parlamentara de cooperare UE - Moldova, s-a întâlnit luni cu reprezentanţii presei de la Chişinău

Preluat de pe www.unimedia.md
http://unimedia.md/?mod=news&id=10565
28 aprilie 2009


Luni după masă, o delegaţie a Comisiei Europene în frunte cu Marianne MIKKO, şefa delegaţiei la Comisia Parlamentara de cooperare UE - Moldova, a avut o întâlnire cu reprezentanţii presei şi ONG-urile media de la Chişinău. În cadrul acesteia au participat atât reprezentanţi ai surselor mass-media independente, cât şi reprezentanţi ai postului public de televiziune Moldova 1 şi OMEGA, agenţie multimedia de ştiri cunoscută ca fiind apropiată partidului de guvernământ.

Şedinţa de documentare a delegaţiei a durat cca 2 ore, timp în care s-au purtat discuţii aprinse despre comportamentul postului Moldova 1 în campania electorală, despre modul cum a tratat evenimentele din 6-7 aprilie, torturarea participanţilor după acţiunile de protest de către poliţie, accentele puse în reportajele OMEGA, NIT, N4, comportamentul presei independete în raport cu partidul de guvernământ în ultima perioadă.

Amintim că delegaţia europeană se află în Moldova în perioada 27-29 aprilie 2009, timp în care are programate şedinţe cu reprezentanţii presei, ONG-urilor, cu partidele de opoziţie, vizite la penitenciarul nr. 13 şi întâlniri cu conducerea R. Moldova.
Din cadrul delegaţiei fac parte Marianne MIKKO, Marian-Jean MARINESCU, Karin RESETARITS, Anne ISLER BÉGUIN, reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare din Parlamentul European.

Notă: Discuţia din cadrul şedinţei s-a desfăşurat sub calificativul "off the record", motiv pentru care nu putem prezenta dezvăluirile din cadrul întâlnirii.