Translation / Versiuni in alte limbi

English version

Cautam persoane care pot traduce si in alte limbi articolele si comunicatele de presa.

luni, 13 aprilie 2009

Flash Mob de solidaritate cu Republica Moldova

Sunteti invitati sa participati la un flash mob de solidaritate pentru protestele din Republica Moldova! Flash mob-ul este un proiect care se bazeaza pe o mobilizare "inexplicabila" a unor oameni, un mod de a se exprima, pentru cei care participa. Acesta nu este o actiune, meeting sau incalcarea ordinii publice. Nu e nimic ilegal in a-ti manifesta solidaritatea umana fata de tinerii demonstranti de la Chisinau care se impotrivesc regimului comunist. Desi acest flash mob nu are organizatori, fiecare dintre noi este responsabil de trasmiterea mesajului de solidaritate catre toti pe cei care ii cunoastem.

Fie ca veniti sau nu, forwardati aceasta invitatie prietenilor si cunostintelor pe care credeti ca i-ar interesa.

INSTRUCTIUNI

Loc: Cluj Napoca, statia de transport in comun Arte Plastice (la sensul giratoriu din Mărăşti) ruta troleibuzului 6

Ziua si ora: miercuri, 15 aprilie, 8:00 AM

Durata: 30 de minute

1. Informeaza-te asupra situatiei din Republica Moldova, urmareste cum sunt interogati si chiar torturati tinerii moldoveni care se impotrivesc regimului comunist de la Chisinau. Pentru inceput, priveste acest scurt interviu de pe YouTube

2. Pentru ca tanarul din film poate fi oricare dintre noi, poate fi un prieten drag sau chiar fratele tau, arata lumii ce i s-a intamplat, cum un regim autoritar i-a inselat idealurile, l-a torturat si l-a acuzat de vandalism si violenta.

3. Ia o esarfa rosie, suficient de lunga incat sa poti sa te legi peste gura.

4. Miercuri, 15 aprilie, la ora 8:00 AM, ne intalnim in statia de troleibuz Arte Plastice de pe strada Aurel Vlaicu, la sensul giratoriu din Marasti.

5. Urca in primul troleibuz cu nr. 6 ce apare dupa ora 8:05 AM. Ramaneti pe culoar, in picioare, cu fata catre cati mai multi calatori, legati peste gura cu esarfa rosie.

6. Flashmobul dureaza 30 de minute, astfel ca troleul sa parcurga o bucata cat mai lunga din traseul sau.

7. Atentie! Pe toata durata flash mobului pastreaza tacerea, nu te adresa celorlalti si nici nu initia vreo conversatie. Dupa 30 de minute coboara din troleu si continua-ti drumul fara a vorbi cu cei din jur.

8. Poarta in următoarele zile o esarfa (bandana) alba pe brat in semn de solidaritate cu tinerii demonstranti din Republica Moldova.

Trimite acest mesaj pe email, messenger, twitter, myspace, hi5 si oriunde mai poti.

Atrocităţile regimului comunist de la Chişinău ies la iveală

articol preluat de pe: Evenimentul Zilei
13 aprilie 2009


Deşi procuratura din Moldova spune că tânărul Valeriu Boboc, 23 de ani, a murit intoxicat cu fum în timpul manifestaţiilor anticomuniste de săptămâna trecută, fotografiile obţinute de reporterii EVZ la faţa locului arată răni pe faţă, o gaură adâncă pe frunte şi multiple vânătăi pe corp.
Raportul medico-legal spune ca acest tanar a murit intoxicat cu fum. In document nu se menționeaza nici o lovitura

Potrivit familiei, Boboc a murit după ce a fost bătut cu cruzime în arestul poliţiei moldovene, dar raportul medicilor legişti, citat şi de un comunicat al procuraturii de la Chişinău, arată că tânărul „a suferit o intoxicaţie” cu o substanţă deocamdată necunoscută! Halucinant, raportul medico-legal are totuşi o măsură de precauţie prin faptul că este unul preliminar şi nu definitiv.

„Conform rezultatelor autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste, nu se află în legătură cauzală cu cauza morţii”, se arată într-un comunicat al procuraturii. Certificatul medico-legal nu menţionează însă prezenţa nici unei singure leziuni!
Ieri, la mitingul opoziţiei, care a adunat 6.000 de oameni, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele Partidului Liberal şi primarul Chişinăului, a îndemnat mulţimea să ţină un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, care a murit la secţia de poliţie.

TÂNĂR MORT ÎN BECIURILE TORTURII

Valeriu Boboc, un tânăr de 23 de ani, care fusese arestat după evenimentele de la Chişinău de săptămâna trecută, a decedat la poliţie, potrivit familiei sale.

Familia nu cunoaşte cu exactitate cauzele decesului, dar consideră că tânărul a murit după ce a fost bătut cu cruzime de către poliţie, deoarece corpul este plin de vânătăi, este rănit pe toată faţa, iar pe frunte are o lovitură evidentă şi adâncă. Raportul medicilor legişti, citat de un comunicat al procuraturii de la Chişinău, arată că tânărul „a suferit o intoxicaţie cu o substanţă deocamdată necunoscută”. „Procuratura este gata să admită o expertiză internaţională în cazul morţii lui Valeriu Boboc, arestat în timpul protestelor şi care a decedat în timp ce se afla în custodia poliţiei, pentru a exclude orice dubii referitor la cauza decesului”. Procuratura Generală mai precizează că Boboc a murit în 8 aprilie la ora 1.15, în drum spre Spitalul de Urgenţă.
CONTRADICŢIE. Dacă pe prima pagină a certificatului medico-legal legistul precizează că nu s-a stabilit cauza decesului, pe pagina a doua apare drept cauză „intoxicaţie cu toxic necunoscut”
„Conform rezultatelor autopsiei, leziunile corporale primite, şi anume fractura unei coaste, nu se află în legătură cauzală cu cauza morţii”, se arată într-un halucinant comunicat al procuraturii.

Anterior acestui comunicat, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afirmase că tânărul a suferit o intoxicaţie cu gazul folosit de poliţie pentru împrăştierea manifestanţilor.

Are trupul plin de vânătăi


Familia lui Valeriu Boboc consideră însă că tânărul de 23 de ani a murit din cauza bătăilor primite în arest, pentru că are trupul plin de vânătăi.

„Valeriu a fost arestat marţi, dar noi am aflat despre acest lucru abia vineri”, a declarat Marcel Boboc, fratele victimei. Valeriu Boboc era căsătorit şi avea un copil de un an şi jumătate. De altfel, liderul partidului de opoziţie Alianţa Moldova Noastră, Serafim Urechean, vorbise despre o victimă, fără a-i da numele. Potrivit acestuia, era vorba despre un tânăr de 23 de ani, din comuna Bubuieci, municipiul Chişinău, „omorât în torturi la poliţie”.

În acest context, Urechean şi-a exprimat dezamăgirea faţă de atitudinea unor organizaţii europene cu privire la modul în care puterea comunistă a ales să gestioneze situaţia. „Noi simţim că dictatura ne depăşeşte cu paşi mari, cu sus ţinerea, cu mare regret, şi a organismelor internaţionale. Situaţia se înrăutăţeşte. Au apărut primele jertfe - omorâţi în torturi la sectorul de poliţie -, un tânăr din comuna Bubuieci, de aici, din municipiul Chişinău, de 23 de ani. Este regretabil că nu toţi din UE înţeleg com portamentul tovarăşului Voronin. Le-aş dori şi eu lor câte un preşedinte comunist şi atunci poate ar înţelege mai mult”, a spus Urechean.

Ieri, la mitingul opoziţiei, Do rin Chirtoacă, vicepre şe dintele Partidului Liberal şi primarul Chişinăului, a îndemnat mulţimea să ţină un minut de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc, tâ nărul în vârstă de 23 de ani care a murit la secţia de poliţie.

„Tinerii din Moldova s-au săturat de comunism. Ei vor un viitor european. Comunitatea internaţională are cunoştinţă deja despre crimele comuniştilor din aceste zile”, a precizat Chirtoacă.