-
Comunicate de presa
Drepturile omului incalcate in mod flagrant in Moldova
Flagrant Human Rights Abuse in Moldova
Les droits de l'homme sont gravement violes dans la Republique Moldavie
Los derechos humanos son gravemente violados en la República de Moldavia
Menschenrechtsverletzungen in der Republik Moldawie
Az emberi jogokat tiporják lábbal
Translation / Versiuni in alte limbi
Cautam persoane care pot traduce si in alte limbi articolele si comunicatele de presa.
sâmbătă, 13 iunie 2009
Dezbaterea “Şcolile din Trasnistria şi dreptul la educaţie în limba română”
Grupului de Iniţiativă Basarabeană, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică - Transilvania şi Centrul Raţiu pentru Democraţi au desfăşurat în 11 iunie în incinta Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, dezbaterea “Şcolile din Trasnistria şi dreptul la educaţie în limba română”. Contextul acestor discuţii îl constituie cazul liceelor cu predare în limba română din Transnistria, examinat la CEDO în 9 iunie.
Dezbaterea s-a desfăşurat în formatul British Parliament, tinerii fiind împarţiţi în 2 echipe. Echipa GIB, formată din patru membri a pledat pentru poziţia autorităţilor reclamate (Federaţia Rusă şi Republica Moldova), în timp ce echipa ARDOR a susţinut partea victimelor abuzurilor conducerii transnistrene.
Scopul discuţiilor a fost de a informa şi de a sensibiliza opinia publică referitor la problemele care există în imediată apropiere a României.
Liceele cu predare în limba română din Transnistria: „Evrika” din Râbniţa, Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina şi Liceul „Ştefan ce Mare şi Sfânt”din Grigoriopol, se judecă cu autorităţile pentru dreptul de a scrie în grafie latină. Ele refuză varianta promovată de Tiraspol – româna - chirilică.
În speţa dată au fost invocate încălcarea următoarelor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului: Art. 3 “interzicerea tratamentului inuman şi degradant”, Art. 8 „Dreptul la respectarea vieţii private şi familiale”, Art. 14 „interzicerea discriminării” şi a Art. 2 din Protocolul nr. 1 la CEDO „dreptul la instruire”.
Participanţii la dezbatere au căutat soluţii şi au ajuns la concluzia că problema poate fi rezolvată printr-o autosesizare a instituţiilor publice din Republica Moldova, care va duce la o implicarea accentuată a organizaţiilor internaţionale.
Acoperire in presa:
Napoca News
City News
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu